Binamızda mutfak, tuvalet ve banyo gibi temizlikte ve günlük ihtiyaçlarımız için kullanılan suyun, bina dışında bulunan rögara bağlı olan ve geneli pvc boru ile bir ağ gibi binamızı saran tesisata, atık su tesisatı denir.
Atık su tesisatı,ana boru, kolon boru, kat borusu, bağlantı borusu, havalık boru gibi bölümlerden oluşur. Atık su tesisatında dikkat edilmesi gerekilen hususlar şunlardır;
Dikey hattan yatay hatta birleşen noktalar iki açık direkle bağlanmalıdır. Tesisatta akıntı kolay olacak şekilde tesisat oluşturulmalıdır. Alt kat boruları en kısa yoldan bina dışına çıkmalıdır. Kat boruları mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır. Yatay eksende döşenen borular %2 eğimde döşenmelidir. Kolon hatları çatıya kadar çıkarılıp havalık bırakılmalı, havalığın çapı düşürülmemelidir. Zeminde döşenen borular ince kumla beslenmeli, üzerine moloz gibi sert malzemeler temas etmemelidir. Tesisat döşenirken, borulara pislik, moloz ve harç girmemesine dikkat edilmeli, çapına uygun kapama başlığı ile kapatılmalıdır. Tesisat imkan oldukça aynı marka borularla döşenmelidir. Tesisat boruları doğru contalar ile eklenmelidir. Vitrifiye malzemeleri montaj kuralları ile atık su tesisatının uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.