Su yerkürede içinden geçtiği toprak katmanlarından etkilenerek çeşitli özellikler gösterir. Katmanlardan karışan mineraller, tuzlar, suyun tadında ve kokusunda farklılıklara sebep olur. Yüzeyde biriken suda çeşitli bakteri ve mikroplar üreyebilir, yosun,çamur ve bitkiler suda renklenmeye sebep olabilir, suyun kalitesini bu etkiler belirler.
Kimyasal özellikleri ne belirler?
Suyun kimyasal özelliğini yüzeyden karışan tuzlar ve mineraller ilgilidir. Gazların suya nüfuz etmesi, tuzlar, asitler suyun kimyasal özelliğini belirler. Magnezyum bikarbonatlar, kalsiyum suyun geçici sertliğidir. Sülfat, klorür, nitrat ve fosfat suyun kalıcı sertliğidir.
Fiziksel özellikleri ne belirler?
Suda kolaylıkla fark edilen renk farklılıkları, suda çözülü olmayan, ayrıştırılabilen, hissedilen maddeler suyun fiziksel özelliklerinde belirleyici unsurdur
Renk : suda asılı halde olan organik kolloidal maddelerden kaynaklanır
Koku- lezzet : Yosun gibi benzeri oluşumlar suda koku ya sebep olur. Karbondioksit ve oksijen gibi gazlar rahatsız etmeyen iyi etkiler verir. İçme suyu 7-12 ºC olmalıdır.
Biyolojik özellikleri ne belirler?
Suyun biyolojik özelliğini içerisinde bulunan bakteriler belirler, bakterilerin hepsi sağlık için sakıncalı değildir, basilli, dizanteri, kolera, tifo ve para tifo zararlı bakterilerin başında gelir genellikle yüzeyde bulunan sulara ,insan faktörü ile bulaşır. 100 adet alınan 100 ml numunelerin %95 inde koliform bakterilerin bulunmaması gerekir.