Yangın tesisatı, yangınları önlemeye veya söndürmeye yardımcı olmak için kurulmuş bir dizi bileşen ve ekipmandır. Yangın sistemleri konut, ticari veya endüstriyel mülkler için tasarlanabilir.
Kurulan yangın sistemi türü, belirli bir mülk için yürürlükte olan yangın yönetmeliklerine bağlı olacaktır. Örneğin bazı binalarda sprinkler sistemleri gerekebilirken, bazılarında sadece yangın söndürücü gerekebilir.
Bir yangın tesisatı tasarlarken, mülkte potansiyel olarak meydana gelebilecek yangın türünü dikkate almak önemlidir. Örneğin, bina orman yangınları için yüksek riskli bir bölgede bulunuyorsa, yangın tesisatı bu tür yangınlara karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.
Bir yangın tesisatı kurulumu karmaşık bir proje olabilir ve gereken belirli sistem tipini kurma deneyimine sahip kalifiye bir yüklenici ile çalışmak önemlidir. Bazı durumlarda, yangın tesisatı yerel su kaynağına bağlanması gerekebilir, bu da ek planlama ve izinler gerektirecektir.
Yangın tesisatı kurulduktan sonra, düzgün çalıştığından emin olmak için düzenli olarak test edilmesi önemlidir. Sistemin düzenli bakımı da iyi çalışır durumda tutmak için önemlidir.
Bazı kullanıcıların yangın tesisatını umursamadığını görebiliyoruz. Maliyeti düşük tutmak için bazı hizmetlerden kaçınmak istiyorlar, ancak yangın tesisatı bir kez gerekli olacağı ve o sırada mükemmel çalışması gerektiği unutuluyor.
Burada yanlış anlaşılan bir bilgiyi düzeltmek istiyoruz, yangın tesisatı yangını durdurmak için yapılmamıştır. Yangın durumunda yangını yavaşlatmak, insanların kaçması için zaman yaratmak ve itfaiye ekipleri gelene kadar yangının büyümesini yavaşlatmak için yangın tesisatları yapılır.
Ateşle Ölçülemeyen Kayıplar
Can kaybı = onarılamaz
Mülk kaybı = Para kaybı, orijinalin kaybı
Üretim kaybı = zaman kaybı + zincirleme ekonomik kayıplar + organizasyonların felç olması
Yangın Sistemi Nasıl Yapılır ?
Yangın tesisatı yapılmadan önce binanın durumu incelenir ve binaya uygun yangın tesisat projesi çizilir. Su kaynağı ve yangın dolaplarının yerleri belirlenir.
Kurulum onayı alındıktan sonra kurulum başlar. Belirlenen sıraya göre borular yerleştirilir ve projeye göre yangın dolapları kurulur.
Kurulum sırasında binanın mevcut yapısına zarar vermemeye özen gösterilir. Kurulum tamamlandığında fonksiyon testi yapılır ve bina sahibi sistemin kullanımı hakkında bilgilendirilir.
Montaj tamamlandıktan sonra yıllık bakım programı hazırlanır ve uzman kadromuz tarafından periyodik bakımlar yapılır.
Yangın tesisatı hakkında daha fazla bilgiyi bloğumuzdan alabilir veya bizi arayabilirsiniz.
1. Aşama
Yangın tesisatı yapılmadan önce binanın durumu incelenir ve binaya uygun yangın tesisat projesi çizilir. Su kaynağı ve yangın dolaplarının yerleri belirlenir. Kurulum onayı alındıktan sonra kurulum başlar. Belirlenen sıraya göre borular yerleştirilir ve projeye göre yangın dolapları kurulur.
Kurulum sırasında binanın mevcut yapısına zarar vermemeye özen gösterilir. Kurulum tamamlandığında fonksiyon testi yapılır ve bina sahibi sistemin kullanımı hakkında bilgilendirilir.
Montaj tamamlandıktan sonra yıllık bakım programı hazırlanır ve uzman kadromuz tarafından periyodik bakımlar yapılır.
Yangın tesisatı hakkında daha fazla bilgiyi bloğumuzdan alabilir veya bizi arayabilirsiniz.
2. Aşama
Yangın tesisatı, yangının yayılmasını durdurmaya yardımcı olan farklı malzemelerden yapılmıştır. Bu malzemelerden bazıları şunlardır:
Sprinkler: Sprinkler, yangın söndürme sistemlerinin en yaygın türlerinden biridir. Yangını söndürmek için su kullanarak çalışırlar.
Yangın Söndürücüler: Yangın söndürücüler, küçük bir yangını söndürmek için kullanılabilecek taşınabilir cihazlardır.
3. Aşama
Yangın battaniyeleri: Yangın battaniyeleri yangına dayanıklı malzemeden yapılmıştır ve küçük bir yangını boğmak için kullanılabilir.
Duman dedektörleri: Duman dedektörleri, dumanın varlığını algılayan ve insanları yangına karşı uyarmak için alarm çalan cihazlardır.
Karbon monoksit dedektörleri: Karbon monoksit dedektörleri, karbon monoksit varlığını algılayan ve insanları yangına karşı uyarmak için alarm çalan cihazlardır.
Yangın alarm sistemleri: Yangın alarm sistemleri, insanları yangından haberdar etmek ve binayı tahliye etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Acil aydınlatma: Acil aydınlatma, elektrik kesintisi durumunda aydınlatma sağlamak için tasarlanmıştır.
Çıkış işaretleri: Çıkış işaretleri, yangın durumunda insanların binadan en güvenli çıkış yolunu belirlemelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Bunlar, en yaygın yangın söndürme sistemleri türlerinden bazılarıdır. Bir yangını söndürmek için kullanılabilecek daha az yaygın olan başka sistemler de vardır.
Yangına sebep olan üçlü; yanıcı madde, enerji, oksijen olarak söyleyebiliriz. Tabi bunlara sebep olan bir madde olarak dikkatsizlik de diyebiliriz.
4 sınıf yangın vardır. Bunlar;
A Sınıfı: Katı ve organik madde yangınları
B Sınıfı: Yanıcı sıvı yangınları
C Sınıfı: Yanıcı gaz yangınları
D Sınıfı: Metal yangınları
Yangın sistemi yapılacak en önemli şey yangının bu üçüne ulaşmasını engellemektir. Çünkü yangın bu üçüne ulaşırsa kontrol altına almak ve söndürmek çok zor olacaktır.
Bu yüzden;
Bir yangın sistemi yapılması gereken ilk şey, ısıyı ve elektriği iyi iletmeyen malzemeler kullanarak yangının yayılmasını önlemektir. Örneğin, bu amaçla asbest kullanılır.
Yapılması gereken ikinci şey, yangın durumunda oksijenin birikmemesi ve yangının yayılmaması için havalandırmanın sağlanmasıdır.
Yapılması gereken üçüncü şey, kolay alev almayan ve çabuk alev söndüren malzemeler kullanmaktır. Örneğin, bu amaçla taş kullanılır.
Yapılması gereken dördüncü şey, yangının kontrol altına alınabilmesi ve çıkması durumunda hızlı bir şekilde söndürülebilmesi için yangın söndürücü ve sprinkler kullanılmasıdır.
Bu nedenle yangın tesisatı şartnamelerine göre montaj yapılmadan önce yangın tehlikesinin belirlenmesi ve risk analizi yapılması gerekmektedir.
Bu analize göre binadaki yanıcı malzemelerin özellikleri ve miktarları belirlenir ve bu bilgilere göre yangın yükü hesaplanır.
Bir sonraki aşamada yangında oluşabilecek duman miktarı hesaplanır ve jet fanlar yardımıyla tahliyesi planlanır.
Son olarak yangının yayılma hızı ve içerideki insan yükü hesaplanarak binanın kritik noktaları belirlenir ve buna göre yangın sistemi proje kurulumu yapılır. Yangın tesisatı bu dört husus dikkate alınarak yapılmalıdır. Aksi takdirde yangının yayılmasını ve büyük hasara yol açmasını engellemek mümkün olmayacaktır.
Sulu söndürme sistemleri
Islak boru sprinkler sistemi
Taşma valfli sprinkler sistemi
Kuru boru sprinkler sistemi
Ön eylem sprinkler sistemi
Köpüklü söndürme sistemleri
Gazlı söndürme sistemleri
Kuru kimyasal söndürme sistemleri
Mutfak söndürme sistemleri
Tozlu söndürme sistemleri
Yangın tesisatı kurulumunda hangi sistem kullanılmalıdır; Yangının cinsine, söndürülecek malzemelerin özelliklerine ve korunacak alana göre karar verilir. Örneğin elektrik yangınlarında su kullanılmaz. Çünkü elektriği iletir ve elektrik çarpması riskini artırır. Ayrıca A sınıfı yangınlarda köpük kullanılmaz. Çünkü bu yangınların boğucu bir etkisi yoktur.
Yangın tesisatı genellikle sprinkler sistemleri tercih edilmektedir. Ancak yangının türüne ve söndürücü maddenin özelliklerine göre başka sistemler de kullanılabilir.
En önemlisi kullanılacak yangın tesisatı kurulum öncesi belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıdır.
Bu nedenle profesyonel bir firmaya yangın tesisatı projesi yaptırmak çok önemlidir. Çünkü insanların canı ve malı bu projeye bağlıdır.
Destek pompası; Yangın tesisatı su basıncını arttırmak ve gerekli debiyi sağlamak için kullanılan bir sistemdir.
Çünkü şehir şebekesindeki su basıncı yangın söndürme ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemektedir. Bu nedenle yangın sistemi hidrofor kullanılmaktadır.
Hidrofor, şehir şebekesinden su alır ve gerekli basınç ve debide yangın tesisatına verir.
Yatay tip yangın pompaları, yangın tesisatında sadece pozitif emiş olarak kullanılabilir. Deniz veya yer altı su rıhtımı gibi su kaynaklarından emiş yapılacak ise dikey türbin tipi pompa kullanılmalıdır.
Her pompa için sistemden bağımsız ayrı bir kontrol paneli kurulmalıdır. Binadaki hiçbir elektrik sorunu bu panoyu etkilememelidir. Ayrıca yangın durumunda binanın elektriği kesileceğinden bu pompalar bağımsız olmalıdır.
Aynı zamanda her pompanın kontrol panelinde basınç algılayıcı sensörler bulunmalı ve pompa ile bağlantı bakır boru hattı ile yapılmalıdır.
Her pompa hattında en az bir akış ölçer bulunmalıdır. Ve yangın güçlendiriciler yedeklenmelidir.
Hidrofor pompaları genellikle bodrum katlarına veya makine dairelerine kurulur. Çünkü bunlar kurulum için yeterli alanın olduğu yerlerdir.
İki tip yangın sprinkler sistemi vardır. Kuru boru sistemi ve ıslak boru sistemi. Bu iki sistem arasındaki en önemli fark, ıslak borulu sistemde boruların suyla dolu, kuru borulu sistemde ise boş olmasıdır. Kuru boru sisteminde, ısı dedektörü ısı algıladığında ve borulara su aktığında bir tahliye vanası açılır. Bu sistemde suyun yangın noktasına ulaşması biraz daha uzun sürer. Bu nedenle daha çok depo gibi yangın riski yüksek binalarda kullanılmaktadır. Islak boru sistemi, kuru boru sisteminden daha yaygındır. Çünkü kurulumu ve bakımı daha kolaydır. Ayrıca suyun yangın noktasına ulaşmasında gecikme olmaz. Her iki yangın tesisatı sistemin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bina tipine göre hangi sistemin kullanılacağına karar verilmelidir.
3 tip yangın tesisatı borulama sistemi vardır;
Ahşap tip borular, Izgaralı tip borular, Döngü (halka) tipi borular daha detaylı bilgiler için bizi arayabilir, keşif yaptırabilir, uygun teklif alabilirsiniz.